-

Y’abal Handicrafts gaat steeds duurzamer en biedt 15% korting om mee te doen!

February 6, 2012 by  
Filed under blog, eco-fashion, Fair trade, interieur, lifestyle

LinkedInTwitterFacebookEmailPinterestNUjij

In een vorige post introduceerde ik al Y’abal Handicrafts, een relatief jonge fairtrade organisatie met een poot in Guatemala en een poot in Nederland en gespecialiseerd in handgeweven mode- en woningaccessoires.

Voornaamste doel: het scheppen van kansen voor Maya-vrouwen, door van die traditie van weven een eerlijke inkomensbron te maken. Maar de maatschappelijke betrokkenheid van dit initiatief houdt niet op bij de grenzen van dat land.

Zo ging de Nederlandse partner (ik/ondergetekende dus) pas geleden een samenwerkingsverband aan met Mode Met een Missie. Deze stichting biedt vrouwen met een kwetsbare achtergrond een zinvolle dagbesteding, opleiding en opstap naar werk door ze onder begeleiding van professionele coupeuses de fijne kneepjes van het naaivak te leren.

In januari zijn de dames in het MMM-atelier te Nijmegen begonnen met het naaien van kussens en tafeltextiel – van de doeken die door de vrouwen in Guatemala geweven worden (met schitterende nieuwe designs overigens!). Letterlijk een win-win samenwerking over en aan beide zijden van de oceaan dus – waarvan de vruchten naar verwachting in februari op de webshop zullen staan!

En er is méér duurzaam nieuws vanuit het Y’abal Handicrafts-front. Want stonden de “people” vanaf het begin af aan al in de schijnwerpers – eerst in Guatemala en nu dus ook in Nederland – onlangs werd nadrukkelijker ook de “planet” aan de bedrijfsvoering toegevoegd.

Om dat te kunnen doen werd afgelopen zomer op ludieke manier actie gevoerd: naast online fondsenwerving via het platform GETITDONE werden de bezoekers van de dancefeesten van Extrema om een kleine donatie gevraagd – in ruil voor een schonere wc én muzikale begeleiding van het grote en kleine boodschappen doen!

Een frisse actie met de sprekende titel Givashit! En het zo verzamelde geld wordt nu dus net zo fris besteed, aan project Yabal Ecological. Een project waarbij de weefsters getraind worden in het verven van het katoenen garen met allerlei natuurlijke middelen – wortelen, koffiebladeren, moerbei, boomschors, noem maar op.

In de eerste, tweedaagse workshop die afgelopen januari werd gegeven werden maar liefst 16 verschillende kleuren garen geproduceerd, sommigen in verrassend felle kleuren. Kortom, over niet al te lange tijd zijn de mode- en woningaccessoires op de yabal-shop, de webwinkel die vanuit Nederland geopereerd wordt, niet alleen handmade en fairtrade, maar ook nog eens ecologisch verantwoord. En daarbij ook gewoon erg mooi.

Overigens… de wollen kussens op de Yabal-shop worden al op deze natuurlijke wijze geverfd.

En des te leuker: de vrienden van dit blog krijgen met de code duurzaammetyabal tot eind april 15% korting* op die kussens – zit je er toch mooi (en) duurzaam warmpjes bij, in deze winterse tijden! Tot en met 11 februari betaal je daarnaast ook Geen Verzendkosten ivm Valentijnsdag!

*Kortingscode niet geldig in combinatie met andere acties.

Met warme groet,

Marisha

kleurstoffen uit boomschors

Foto’s: Y’abal

VN:F [1.9.22_1171]
Waardeer dit stuk:
Rating: 4.7/5 (3 votes cast)
Y’abal Handicrafts gaat steeds duurzamer en biedt 15% korting om mee te doen!, 4.7 out of 5 based on 3 ratings
LinkedInTwitterFacebookEmailPinterestNUjij

Comments

5 Reacties to “Y’abal Handicrafts gaat steeds duurzamer en biedt 15% korting om mee te doen!”
 1. Marisha says:

  Zó fijn dat DuurzameLifestyle project Y’abal Handicrafts op deze manier een steuntje in de rug geeft! Per slot van rekening kan een vrij jong initiatief als het onze een beetje extra bekendheid en support altijd goed gebruiken! Grote dank daarvoor!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
 2. Antoon says:

  Interessant verhaal weer! ;-)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 3. Yet says:

  Inderdaad verrassend frisse kleuren. Hoe wordt de kleur geel eigenlijk verkregen? Geweldig dat samenwerkingsverband met Mode met een Missie. Ben zeer benieuwd naar de producten!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 4. Jeremy says:

  Graag gedaan Marisha!

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 5. Geweldig Marisha! Er zit veel beweging in je project. Prachtige kleuren, mooie kansen, ik wens jullie alle succes!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Geef je mening!

Deel je mening met ons en discussieer mee...