-

Wat is het verschil tussen een gloeilamp, spaarlamp en LED-lamp?

July 3, 2011 by  
Filed under binnenhuis verlichting, blog, wonen & werken

LinkedInTwitterFacebookEmailPinterestNUjij

Door: anonieme gastblogger.lampen

In mijn vorige artikel heb ik uitgelegd waarom nú de juiste tijd is om al je oude gloeilampen te vervangen en waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe lamp. Vandaag zal ik wat meer informatie geven over wat nou de daadwerkelijke verschillen zijn tussen de diverse soorten lampen die momenteel beschikbaar zijn.

Gloeilampen
De gloeilamp is iedereen wel bekend. Deze lamp is in 1879 uitgevonden door Thomas Edison en gaat dus al een behoorlijke tijd mee. Gloeilampen bestaan uit een gloeidraad van wolfraam (een soort metaal met een extreem hoge smelttemperatuur) in een glazen bol gevuld met gas. Het gas (vaak stikstof, argon of xenon) is hierbij erg belangrijk, want in aanraking met zuurstof verbrandt de gloeidraad direct. Wanneer je de lamp aanzet stroomt de elektriciteit door de gloeidraad, waardoor deze zo warm wordt dat hij licht geeft.

Het voordeel van de gloeilamp is dat deze erg goedkoop is (minder dan een euro per stuk). Hier staat wel tegenover dat gloeilampen slechts 5-10% van de energie die ze gebruiken omzetten in licht. De rest gaat verloren aan warmte. Bovendien gaan gloeilampen slechts 1000 branduren mee, wat betekent dat je ze elk jaar moet vervangen (bij drie branduren per dag).

Spaarlampen
De spaarlamp is sinds eind jaren ’80 verkrijgbaar. Door de vele ontwikkelingen die deze soort lamp heeft doorgemaakt lijkt de huidige spaarlamp vrij weinig op het origineel. Spaarlampen zijn in feite een soort kleine, gebogen of gedraaide TL-buizen. De glazen buisjes zijn gevuld met gas (argon, krypton en kwikdamp) en aan de binnenkant bedekt met een fluorescerende laag. Als je de lamp aanzet, gaat tussen twee electroden aan de uiteindes van de buis stroom door het gas lopen, waarbij UV-straling vrijkomt. De fluorescerende laag zet deze straling om in licht.

Spaarlampen zijn duidelijk duurder in de aanschaf dan gloeilampen (zo’n vijf tot tien euro). Deze hogere aanschafprijs verdient zichzelf echter snel terug, dankzij het hogere rendement en de langere levensduur. Een spaarlamp is vier tot vijf keer zuiniger dan een gloeilamp (35% van de energie wordt omgezet in licht) en gaat tussen de 6000 en 10.000 branduren mee.

Het grootste nadeel van spaarlampen is dat ze een kleine hoeveelheid kwik bevatten. Dit is een giftige stof en schadelijk voor het milieu. Daarom moeten kapotte spaarlampen bij het chemisch afval en moet er voorzichtig worden omgegaan met gebroken lampen.

LED-lampen
De led werd al in de jaren ’20 ontdekt, maar de ontwikkeling ervan begon pas in 1962. De LED-lamp bestaat eigenlijk uit een groep kleine leds die bij elkaar geplaatst zijn. Het grote verschil tussen LED-lampen en andere lampen is dat deze geen gebruik maakt van gas, maar een vaste stof om licht op te wekken.

Voor een goede LED-lamp betaal je als snel twintig euro. Dit is waarschijnlijk wel een éénmalige investering, want de lamp kan tot 50.000 branduren mee gaan, waardoor je er je leven mee kunt doen. Bovendien is de LED-lamp, met een rendement van 50%, verreweg de meest zuinige lamp die momenteel verkrijgbaar is. Andere voordelen zijn dat de lamp niet warm wordt en schokbestendig is.

bespaar geld door goeilampen te vervangen door LED lampenVergelijking
De totale hoeveelheid energie (en dus ook geld) die bespaard kan worden door de vervanging van alle gloeilampen in huis, verschilt natuurlijk per huis. Hierbij moet je rekening houden met zaken als: Hoe veel lampen heb je in huis? Welk wattage lampen gebruik je nu? Hoe vaak branden de lampen?

Deze website geeft een handige calculator, waarmee je snel uit kan rekenen hoeveel geld je kan besparen. Zo zie ik bijvoorbeeld dat het vervangen van één gloeilamp van 60 watt door een LED-lamp van 12,5 watt me al €11,41 per jaar kan besparen wanneer ik de lamp drie uur per dag laat branden. Dat lijkt me zeker de moeite waard!

VN:F [1.9.22_1171]
Waardeer dit stuk:
Rating: 4.1/5 (69 votes cast)
Wat is het verschil tussen een gloeilamp, spaarlamp en LED-lamp?, 4.1 out of 5 based on 69 ratings
LinkedInTwitterFacebookEmailPinterestNUjij

Comments

24 Reacties to “Wat is het verschil tussen een gloeilamp, spaarlamp en LED-lamp?”
 1. Yildiz Celie says:

  Interessant stuk, maar recent is ook naar voren gekomen dat LED net als spaarlampen schadelijke stoffen bevat: http://www.powersol.nl/duurzaam-nieuws/item/55-led-verlichting-kan-giftige-stoffen

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
 2. Jeremy says:

  Bedankt voor de aanvulling Yildiz!

  grtz

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
 3. Er worden ook meer inspanningen geleverd om de spaarlampen veiliger te maken. Ik verwijs naar volgend artikel: http://spaarlampen-info.be/artikelen/spaarlampen-zonder-kwik/

  Concreet houdt het in dat er Amalgaam gebruikt wordt. Deze heeft een vaste vorm en is daardoor veiliger.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.3/5 (6 votes cast)
 4. Tim says:

  ‘Spaarlampen zijn duidelijk duurder in de aanschaf dan gloeilampen (zo’n vijf tot tien euro).’

  Dat valt tegenwoordig wel mee. Zo koop je bij IKEA 3 prima spaarlampen voor €2,99. Tuurlijk heb je ook duurdere varianten, maar dat heb je van gloeilampen ook.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.7/5 (6 votes cast)
 5. Lampen says:

  Fijn stukje! Bedankt voor de informatie, ik weet nu precies waar ik op moeten letten als natuur freak :)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.2/5 (5 votes cast)
 6. geldmuis says:

  De gloeilamp is zeker de beste keuze niet meer. Fijn om een stukje te hebben wat meer uitleg geeft om een bewustere keuze tussen de rest van de lampen te kunnen maken

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.2/5 (5 votes cast)
 7. Peter says:

  Heb intussen geruchten opgevangen als zou de ecologische voetafdruk van een spaarlamp veel slechter zijn dan van een gewone gloeilamp wegens het veel hogere energie verbruik bij productie en recyclage van de lamp zelf maar ook de grondstoffen nodig om ze te maken. Iemand hierover een idee of dit klopt ?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
 8. Max says:

  Led verlichting wordt steeds beter en is de meest ‘duurzame’ oplossing.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.3/5 (6 votes cast)
 9. Anna says:

  Goedkope LED lampen geven vaak weinig licht of hebben een ongezellige kleur. Wij geven onafhankelijk advies over de beste LED verlichting door de lampen te vergelijken op zowel prijs als prestatie. Kijk dus altijd eerst even op Ledlamp.nl als je lampen wilt kopen!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.0/5 (4 votes cast)
 10. Wel fijn om zo alles even op een rijtje gezien te hebben, zo kan iedereen voor zichzelf bepalen welke lamp hij/zij in huis wilt en met welke voor- en nadelen hij/zij rekening wil houden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.3/5 (4 votes cast)
 11. William says:

  Ik ben het eens met peter. Ook is het zo dat een gloeilamp 5% licht produceert en
  95% warmte. Dus als je een gloeilamp hebt dan scheelt dat stook kosten. Dus ik denk dat qua gebruik de gloeilamp net zo goedkoop of duur is als een spaarlamp.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
 12. Ard says:

  Als het inderdaad klopt dat het vervangen van één gloeilamp van 60 watt door een LED-lamp van 12,5 watt, al €11,41 per jaar kan besparen (bij drie uur per dag). Een dergelijke lamp van dertig euro heb je dus in 2 jaar en 7 maanden terugverdiend! Daarna kun je dus elk jaar 11,41 op je energierekening besparen per lamp in huis! En dan zijn de vervangingskosten van gloeilampen over circa 15 jaar niet eens meegerekend. Ook de effecten van mogelijk duurder wordende energie zijn daarin niet meegenomen.
  Een LEDlamp is daarmee het voordeligste en meest toekomstrijke perspectief!

  Noot: Uiteraard levert het vervangen van de meest brandende lampen het meeste op..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.0/5 (4 votes cast)
 13. Led Lampen says:

  Leuk Artikel

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
 14. ledlampen says:

  Goed artikel, makkelijk om alle voor en nadelen op een rijtje te zetten.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
 15. H Schrijnemaekers says:

  L S
  prima artikel en commentaar, maar kan iemand mij vertellen ,hoeveel ik nodig heb,om 100 volt te krijgen in led,heb nu 3 draadlampen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 2.8/5 (8 votes cast)
 16. Lampen says:

  Mooi maar de led lamp is nu al een stuk beter voor 60 watt halogeen heb je nu maar 9 watt Led lamp nodig. En over 2 jaar is het aaantal lumen 200 per watt in LED.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.4/5 (5 votes cast)
 17. Wolga says:

  Snap er niks van :(

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 18. Led lampen says:

  Led lampen hoeven tegenwoordig niet meer rond de 20 euro te kosten. Zo zijn er al led lampen van onder de 10 euro. Daarnaast zijn led lampen ook in verschillende kleuren verkrijgbaar en kunnen ze qua “gezellig licht” eenvoudig andere lampen vervangen. De beste optie dus.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 19. Gloeilampen says:

  Led lampen hoeven inderdaad niet meer zo duur te zijn. Rond de €10 kun je deze al online bestellen (wat meestal goedkoper is). Daarnaast heb je z’n investering al snel terugverdiend.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 20. Gloeilampen says:

  Led lampen hoeven inderdaad niet meer zo duur te zijn. Rond de €10 kun je deze al online bestellen (wat meestal goedkoper is). Daarnaast heb je z’n investering al snel terugverdiend.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 21. Joep says:

  Dit is een goede uitleg van de gangbare lampen. Wat echter nog ontbreekt is een herleidingstabel van hoeveel watt Led is vergelijkbaar met de lichtopbrengst van een gloeilamp van 25, 40, 60 watt. De lichtopbrengst van Leds wordt ook in lumen uitgedrukt, dit kan ik ook niet vergelijken met de lichtopbrengst van een gloeilamp.
  Wie kan mij hier mee helpen ?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
 22. Femke says:

  Ledlampen zie je tegenwoordig overal in terugkomen. De gloeilamp verdwijnd steeds meer al vind ik deze bron van licht nog steeds gezelliger. Voor milieuvriendelijkheid hoef je het ook niet meer te doen..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 23. LEDshop says:

  Dit is (gelukkig) aan het veranderen.. Er zijn tegenwoordig LED lampen op de markt die dezelfde uiterlijk en lichtkleur als de oude gloeilampen hebben. Deze heten LED filament. Bekijk hier een voorbeeld: http://www.ledshop-groenovatie.com/E27-LED-Filament-Gloeilamp-6W-Warm-Wit

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 24. Nick Groenen says:

  Weet iemand hoe led lampen in een ledbooster voor tanden bleken precies werkt? Welk effect heeft dat op tanden bleken? Dat is te koop als onderdeel van een tandenbleekset, zie bijvoorbeeld http://labdirect.info/webshop/standaard-tandenbleekset/

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Geef je mening!

Deel je mening met ons en discussieer mee...