-

2012 het einde der tijden?! Welnee, een nieuw begin!

January 15, 2012 by  
Filed under blog, eco-fashion, eco-tassen, Fair trade, lifestyle

LinkedInTwitterFacebookEmailPinterestNUjij

Y'abal tassen(Y’abal biedt) Hoop op betere tijden!

Duurzaam ondernemen, maatschappelijke verantwoordelijkheid, consuminderen, slow food en slow fashion – ach, inmiddels zijn het volgens mij al dusdanig ingeburgerde begrippen dat ik daar niet over hoef uit te weiden.

De trend is duurzaam, dat is wel duidelijk!

Althans.. een groeiende groep burgers en bedrijven claimen duurzaam te leven en te handelen. En claimen is natuurlijk wel even wat anders dan dat ook daadwerkelijk doen. Bovendien.. ben je echt al duurzaam aan het doen wanneer je je emails niet allemaal uitprint – of dubbelzijdig?

Duurzaam doen is voor sommigen al heen snel gedaan. En dan te claimen om duurzaam te zijn zorgt natuurlijk wel voor enige uitholling van het begrip.

Dat gezegd hebbende is het onmiskenbaar dat duurzaam doen steeds gemakkelijker en leuker gemaakt wordt. Zo is het in Het Groene Hert in Nijmegen écht leuk scharrelen tussen alle gadgets om duurzamer te leven en wonen. En mode die met respect voor mens en milieu gemaakt wordt is toch ook echt allang voorbij het geitenwollensokkenstadium.

Duurzame mode is hip! En daarmee groeit het aanbod van eerlijke mode ook gestaag; verzamelsites zoals EcoGoodies, SofieOnline, en PuurWinkelen – om er maar een paar te noemen- bieden elk kilometerslange cyberstraten waar je urenlang winkel in en winkel uit kan om je duurzame garderobe bij elkaar te sprokkelen.

Hoop doet Weven = Leven!

In dit blog wil ik dan toch even de aandacht vestigen op een relatieve nieuwkomer in de slow fashion movement: de yabal-shop.

Want daar waar veel eco-/fairwebshops zonder meer een aantrekkelijk duurzaam aanbod uit varia landen en van varia materialen en handvaardigheden aanbieden, onderscheidt deze shop zich door een assortiment dat op één specifieke, ambachtelijke wijze geproduceerd is, en afkomstig is uit één specifiek land.

Alle mode- en woningaccessoires op de yabal-shop zijn namelijk handgeweven, door Maya-vrouwen in Guatemala. Een productietechniek die al duizenden jaren oud is, en als ritueel onderdeel van het Maya-zijn beoefend wordt.

Het idee achter deze webshop – of feitelijk de missie van deze shop– is daarmee net zo eenvoudig als sterk: een duurzame inkomensbron genereren uit een gewoonte.

“Hoop doet weven = leven”, dat is de gedachte –  Y’abal betekent dan ook “hoop” in een Maya-taal.

Dat klinkt tegelijkertijd natuurlijk een stuk eenvoudiger dan het is – al was het alleen maar omdat de westerse consument toch net wel weer een wat andere smaak heeft dan deze Maya-producenten zelf. En bovendien hogere kwaliteitseisen stelt. Dus heeft het project Y’abal Handicrafts – waar de yabal-webshop onderdeel van is- zich sinds haar oprichting zo’n vier jaar geleden allereerst bezig gehouden met organisatie- en productontwikkeling.

De producenten hebben een reeks aan workshops gevolgd – niet alleen gericht op verfijning van hun weeftechnieken, maar ook op sociale en zakelijke vaardigheden. Zodat zij, bijvoorbeeld, zelf hun eerlijke loon voor hun kunstzinnige inspanningen konden berekenen.

En omdat werken en leren moeilijk gaat wanneer niet (goed) voorzien is in de basisbehoeften, heeft Y’abal Handicrafts ook varia activiteiten en projecten ondernomen om het leven in de vier zogenaamde “Yabal-dorpen” in bredere zin te verbeteren. Zo is er gewerkt aan de watervoorziening, is er na de gebruikelijke verwoestende orkanen noodhulp verleend, microkrediet verstrekt, etc.

Maar de focus van het project blijft op de ontwikkeling en eerlijke vermarkting van producten die het leven daar, maar niet minder ook híer mooier maken.

Daarbij heeft Y’abal Handicrafts niet alleen oog (cq respect) voor mens, maar ook voor milieu: binnenkort wordt gestart met een serie trainingen van de weefsters in het verven van het weefgaren met allerlei middelen uit de natuur – een project getiteld Y’abal Ecological (meer daarover in een volgende post, inclusief een aantrekkelijk aanbod aan de vrienden van dit duurzame blog! Hou ‘t in de gaten dus!).

Kortom, Y’abal Handicrafts verkoopt producten die kleur naar grijs en grauw Nederland brengen, én kleur in het leven van de producenten. Die hen hoop bieden op een duurzamer bestaan, een zekerder toekomst voor hun gezinnen. En die hen weer trots laat zijn op hun afkomst en cultuur – decennialang werden de Maya’s in Guatemala gediscrimineerd en benadeeld, zelfs verdreven en vermoord.

Een nieuw begin!

Overigens is wat meer aandacht voor en begrip van de Maya-cultuur ook in Nederland zo beroerd nog niet – afgezien dus van het feit dat hun kleurige levenswijze hier de boel ook letterlijk wat meer opfleurt.

Want wat de media ons vandaag de dag wil laten geloven is vaak maar een kortzichtige misvatting van het Mayageloof: in 2012 zal de wereld níet vergaan, echt niet!

In feite voorspelden de Mayas juist het tegenovergestelde: 2012 luidt het begin in van een níeuwe en zelfs bétere tijd!

In tegenstelling tot ons –westerse- tijdsbesef is tijd volgens de Mayas een spiraal – en 2012 betekent dan wel het einde van die spiraal, maar tegelijkertijd ook een nieuw begin – en wel één op een hoger niveau dan waar die begon, 5.125 jaar geleden. De inluiding van een periode van hoger bewustzijn en groter respect voor medemens en natuur.

Bevestigt de groeiende populariteit van het duurzaamheidparadigma deze voorspelling niet? Ofwel: 2012 het einde der tijden?

Welnee, het jaar van Y’abal… eh…hoop dus, op een nieuw begin!

Warme groet,

Marisha

VN:F [1.9.22_1171]
Waardeer dit stuk:
Rating: 4.8/5 (11 votes cast)
2012 het einde der tijden?! Welnee, een nieuw begin!, 4.8 out of 5 based on 11 ratings
LinkedInTwitterFacebookEmailPinterestNUjij

Comments

6 Reacties to “2012 het einde der tijden?! Welnee, een nieuw begin!”
 1. Antoon says:

  Ik kom jou en Yabal ook steeds vaker tegen! Leuk verhaal weer, en .. na ja.. nog altijd een heel mooi project – en mooie producten! Tot elders op het internet weer!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
 2. Jos says:

  Gelukkig niet het einde der tijden!
  Mooie, duurzame spullen verdienen een langer leven dan alleen 2012 ;)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 3. Melissa says:

  Waarschijnlijk niet het einde van de wereld maar misschien wel tijd voor veranderning, tijd dat mensen uit het westen wat meer gaan nadenken over wat ze kopen en meer naar dit soort van winkels gaan. Veel succes toegewenst in 2012 met je verkoop!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 4. Mooi verhaal. Dat je passie hebt voor eerlijke handel is overduidelijk. En dat je y’abal(hoop)hebt ook. Het tij is gunstig voor duurzaam ondernemen en producten. Eco-fashion, design met oog voor mens en milieu… Ik voorspel jou een goed 2012 met een positieve wending.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 5. Mevrouw Sellink says:

  Leuk stuk, geeft moed. Niet alleen de noot dat de wereld dus níet vergaat, maar vooral dat dit soort projecten, met aandacht voor mens én milieu, bestaan, en steeds vaker worden opgezet! En dan inderdaad niet langer het ‘oude derdewereldniveau’-producten aanbieden, maar écht mooie en kwalitatief hoogwaardige spullen. Ik kan het weten, ik loop al bijna een jaar rond met een tas van de yabalshop, en hij ziet er nog altijd picobello uit.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 6. Yet says:

  De Mayas zorgen voor een kleurrijk leven, ook na 2012! Geweldig dat Y’abal Handicrafts er aan bijdraagt dat ze hun eigen natuurlijke kleuren kunnen blijven maken. Ik kijk uit naar je volgende post en ben heel benieuwd naar de producten uit de Y’abal Ecological lijn.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Geef je mening!

Deel je mening met ons en discussieer mee...